21-22-23-24 ARALIK 2011 TARİHLERİNDE GEÇİCİ USTALIK YETKİ BELGESİ ALMAYA YÖNELİK “İŞ SAĞLIĞI ve İŞÇİ GÜVENLİĞİ” KURSU ODAMIZ KONFERANS SALONUNDA YAPILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan 8 Aralık 2011 tarihli “İnşaat Ustalarına Yetki Belgesi Zorunluluğu” Genelgesi kapsamında 21-24 Aralık 2011 tarihleri arasında, Kuşadası Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle Odamız Konferans salonunda 4 gün boyunca “İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği” kursu yapıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇASGEM) Eğitmeni Murat GÖLPINAR tarafından verilen eğitimde katılımcılara, İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği, Devlet, İşveren ve İşçilerin Görev ve Sorumlulukları,  İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri, Elektrik ve Elektrikle Yapılan Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri, Kaza Nedenleri, Yangın ve Yangından Korunma Yöntemleri ve Kişisel Koruyucu Donanımlar ve Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması konularında bilgiler verildi.

Eğitimin sonunda katılımcıların İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği Konusunda sınav yapıldığı kursta, Kuşadası Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Sait UZAKGİDEN “Elektrik ve Elektrik ile Yapılan Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri” konusunda, Kuşadası Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nden Abdullah ARI “Yangın ve Yangından Korunma Yöntemleri” konusunda eğitim verdi.

3194 sayılı İmar Kanununun 28. maddesi gereği 01.01.2012 tarihinden itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların yetki belgesi olması zorunludur. Bu husus 16.12.2010 tarih ve 27787 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik” ile açıklanmaktadır.

01.01.2012 tarihinden itibaren inşaat ve tesisat işlerinde yapım işi üstlenen yapı müteahhitlerinin yetki belgesiz usta çalıştırmalarına izin verilmemesi, ilgili idarelerce ve yapı denetim kuruluşlarınca şantiyelerde yapılacak kontrollerle, ustaların yaptıkları işe uygun yetki belgelerinin bulunup bulunmadığının denetlenmesi, hiçbir belge sahibi olmayan ustalar nedeniyle 3194 sayılı İmar Kanunun 28 ve 42nci maddeleri gereği cezalı duruma düşülmemesi için, söz konusu kişilerin 32-40 saatlik eğitim almaları gerekmektedir.

NOT: Odamız Eğitimleri için KUTO Eğitim Birimi Sorumlusu Şeniz HACISALİHOĞLU’ndan bilgi alabilirsiniz. (Tel: 612 57 63)